HOT MAGAZÍN NA MULTIMEDIÁLNÍM DNI V BRNĚ

HOT magazín na MULTIMEDIÁLNÍM DNI V BRNĚ

Úspěch HOT magazínu v krajském kole soutěže Školní časopis roku v září 2018 posunul náš časopis do kola celostátního, které se konalo 9.listopadu na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

V rámci Multimediálního dne jsme tam mohli nahlédnout do zákulisí českých médií a zúčastnili jsme se workshopů.

 

JAK SE DĚLÁ ČASOPIS

Několik sekund po půl desáté jsem vstoupil do učebny 24, ve které se již nacházel lektor workshopu v tmavě modré košili a keckách Pavel Zdráhal. Nejprve nám vysvětloval, co workshop obnáší, a jestliže čekáme návod, jak udělat časopis, tak jsme tady špatně. Místnost se pomalu zaplňovala.

Pan Zdráhal stále pokračoval v mluvení o chystané interakci mezi ním a námi, a to se taky stalo. Řekl, že si zahrajeme hru. Jeden bude vždy stát u tabule a prezentovat svůj časopis. Ostatní, co sedí, budou novináři a mají za úkol se ho na něco zeptat. Něco jako taková malá tisková konference.

Vzápětí jsme dostali papír o velikosti plakátu, kam jsme měli napsat něco o našem časopise. Chvíli jsem přemýšlel a pak začal psát. Udělal jsem velký nadpis „HOT magazín“, pár odrážek, ilustraci plamínku HOT a dílo bylo na světě.

Jako první dobrovolník se před tabuli postavila redakční rada Infoželvíku, dále Plotter, Gymplák, Puzzlík, Butovický balvan. Asi v polovině jsem se podíval na hodinky a říkal jsem si, že než půjdu, tak to možná skončí. Hrozně jsem se bál. Měl jsem v hlavě spoustu otázek. Co jim řeknu? Jak budou reagovat? Na co se asi budou ptát?

Ale tři časopisy před koncem jsem sebral odvahu. Přišel jsem tam, něco jim řekl a oddychl si… Až do doby, než se začali ptát. Měli spoustu otázek, dostal jsem jich asi dvanáct. Dětí přede mnou se ptali tak na tři. Nevím, čím to bylo způsobeno. Pan Zdráhal si celou dobu zapisoval jakési poznámky, které nakonec shrnul.

Z workshopu jsem si odnášel cenné zkušenosti.             

Štěpán Kysel, 7.D

 

NAŠE ZPRÁVIČKY

Jistě už jsi někdy sledoval zprávy na Déčku-Zprávičky. Nepřemýšlel jsi přitom, jak se takové dětské zpravodajství vytváří? Měli jsme možnost se o jeho přípravě něco více dozvědět, a dokonce jsme ztvárnili i vlastní reportáž.

Společně s dalšími redaktory školních časopisů jsme na Multimediálním dni v Brně zjistili, že téměř na každém příspěvku o události spolupracuje více iReportérů. Najdeš mezi nimi lidi z běžné společnosti, kteří dokumetují jakoukoli zajímavou akci ve svém okolí a následně ji zasílají do televize.

IReporérem se koneckonců můžeš stát i ty, stačí, když si na svůj mobilní telefon zdarma stáhneš stejnojmennou aplikaci, dozvíš se podrobnější informace a už se můžeš podílet na tvorbě Zpráviček!

Každé Zprávičky jsou naplánovány do poslední vteřiny a mají přesně danou délku (4.50-5.00 minut), iReportér tedy nesmí natočit příliš dlouhý ani příliš krátký příspěvek.

Reportáž, kterou jsme společně sestavili, jsme 9.11.2018 poslali do Zpráviček. Měla úspěch, toho dne se dostala do živého vysílání a na stránce www.decko.ceskatelevize.cz/zpravicky  (čas: 3:20) ji můžeš zhlédnout. Vyber záznam s datem 9.11.2018.                                           

Anna Janíková, 7.A

 

TVÁŘÍ V TVÁŘ MÉDIÍM

V pátek 9.listopadu 2018 jsem se spolu se zástupci z redakční rady HOT magazínu zúčastnila Multimediálního dne v Brně.

Po ukončení workshopů jsme se ocitli v atriu fakulty, kde byly toho dne pro nás připraveny stanoviště všech známých médií naší republiky, např. Česká televize, Český rozhlas, portál Seznam, noviny Deník a další.

Na stanovištích jsme se mohli zeptat na vše, co nás v rámci tématu zajímalo. Odpovídali nám lidé, kteří měli co do činění se zpravodajskými portály.

Nejdříve jsme zamířili k Seznam zprávám, kde jsme se od jednoho z reportérů dozvěděli hodně informací o jeho práci – třeba, že každý den musí mít nějakou novou reportáž a v tom samém dni ji musí nejdříve umístit na jejich stránky a potom je až ta daná reportáž v televizi.

Pak jsme zamířili k České televizi, kde nám společně jako i Seznam a Český rozhlas nabídli, jestli se nechceme podívat do studia na prohlídku.

Nakonec jsme šli k Českému rozhlasu, kde byla připravena vědomostní hra. Za správnou odpověď jsme si mohli vybrat cenu. Bylo to fajn, až na to, že škola před námi nám vybrala všechny lepší věci, ale jinak to bylo opravdu zajímavé.

Moc se mi tam líbilo a myslím, že pro budoucí novináře, novinářky to bylo velice přínosné.

Iva Čerňáková, 7.A

Vedoucí školní redakce: Mgr.Olga Lahnerová

 

FOTOGALERIE:  1462. HOT MAGAZÍN NA MULTIMEDIÁLNÍM DNI V BRNĚ